Πιεσόμετρα με ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής (AFib) / Αρρυθμία, Ακανόνιστοι παλμοί, Κολπική μαρμαρυγήΜεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει αρρυθμία, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή/και υπέρταση και είναι σημαντικό να μπορούν να μετρούν με ακρίβεια την αρτηριακή τους πίεση, ακόμη και στις παραπάνω αναφερόμενες συνθήκες.

Η καρδιά περιέχει το δικό της βηματοδότη, όπου εξειδικευμένα κύτταρα καθορίζουν τον αριθμό καρδιακών παλμών ανά λεπτό. Φυσιολογικά οι καρδιές χτυπούν με ρυθμό μεταξύ 60-90 κτύπων ανά λεπτό και οι κτύποι είναι κανονικοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ομοιόμορφη χρονική περίοδος μεταξύ κάθε κτύπου της καρδιάς.

Κάθε διαταραχή του καρδιακού ρυθμού ή του διαστήματος μεταξύ καρδιακών παλμών ονομάζεται αρρυθμία.
Τέτοιες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού είναι είτε μια βραδυαρρυθμία, που σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά πολύ αργά, ή μια ταχυαρρυθμία, που σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, ενώ εάν αλλάζει το διάστημα μεταξύ καρδιακών παλμών, τότε το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ακανόνιστος παλμός.

Τα φυσιολογικά άτομα μπορεί να έχουν περιστασιακά ακανόνιστους παλμούς λόγω λήψης ορισμένων φαρμάκων ή τροφίμων (π.χ. καφεΐνη, αλκοόλ), υπάρχουν όμως και ακανόνιστοι παλμοί που προέρχονται από παθολογικές καρδιακές διαταραχές. Μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις παθολογικών ακανόνιστων παλμών, ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή (AFib).
Η κολπική μαρμαρυγή (AFib) μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα του αίματος στη καρδιά και κατά συνέπεια θρομβώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Σε αυτή τη διαταραχή, ο βηματοδότης της καρδιάς δεν λειτουργεί κανονικά και ο καρδιακός παλμός αντί για τακτικός, είναι ακανόνιστος. Με άλλα λόγια, αντί για ένα σταθερό διάστημα μεταξύ καρδιακών παλμών, υπάρχει ένα μεταβαλλόμενο διάστημα . Η παθολογική αυτή κατάσταση, μπορεί να οφείλεται σε στεφανιαία νόσο, υπερδραστήριο θυρεοειδή ή ακόμη και σε μη ανιχνεύσιμη αιτία. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή (AFib).

Αποκλειστική τεχνολογία IHB/AFib από την A&D
Η εταιρία A&D Ιαπωνίας, τελειοποίησε πρόσφατα μια καινούργια αποκλειστική τεχνολογία (IHB/AFib) η οποία επιτρέπει στα πιεσόμετρά της να ανιχνεύουν όχι μόνον απλούς ακανόνιστους παλμούς αλλά και την πάρα πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμη από ηλεκτρονικό πιεσόμετρο κολπική μαρμαρυγή (AFib) και μάλιστα σε μία και μόνον μέτρηση και με ακρίβεια 100%.

Επειδή η εμφάνιση ακανόνιστων παλμών/κολπικής μαρμαρυγής (AFib) δεν έχει συνήθως μόνιμο αλλά παροδικό χαρακτήρα, είναι πρακτικά πολύ δύσκολο σε αυτές ειδικά τις περιπτώσεις μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον ιατρό να συμπέσει με την εμφάνιση του προβλήματος. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σχεδόν ανέφικτη. Έτσι η δυνατότητα των πιεσομέτρων της A&D να ανιχνεύουν με βεβαιότητα ακανόνιστους παλμούς / κολπική μαρμαρυγή (AFib), επιτρέπει μέσω συχνών μετρήσεων στην άνεση του σπιτιού να καταγραφεί η εμφάνισή τους, ώστε ο ασθενής να απευθυνθεί στον ιατρό για την οριστική διάγνωση του είδους της αρρυθμίας

Ακρίβεια τεχνολογίας IHB/AFib
Μέσω της αποκλειστικής τεχνολογίας IHB/AFib, η Α&D πέτυχε 100% ακρίβεια (ευαισθησία:100% & ειδικότητα 100%) ανίχνευσης ακανόνιστων παλμών/κολπικής μαρμαρυγής (AFib) σε μια και μόνον μέτρηση (πατήστε εδώ για τη κλινική μελέτη)


Ένδειξη IHB/AFib από την A&D
Όταν το πιεσόμετρο ανιχνεύει ακανόνιστο ρυθμό παλμών κατά τις μετρήσεις, εμφανίζεται στην οθόνη, μαζί με τις τιμές μέτρησης, η ένδειξη IHB/AFib .
Ως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ορίζεται ένας ρυθμός παλμών 15% μικρότερος ή 15% μεγαλύτερος από τον μέσο ρυθμό που ανιχνεύεται κατά τη μέτρηση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης από το πιεσόμετρο.
Σημείωση: Συνιστάται να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας αν το σύμβολο IHB/AFib εμφανίζεται συχνά.
Σημείωση: Τα μοντέλα που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι: UA-611Plus AFib, UA-651Plus AFib, UA-651SL Plus AFib, UA-767S-W AFib, UA-1020W AFib, UA-704 AFib, UB-525 AFib, UB-533 AFib, UB-543 AFib, UA-1200BLE AFib, UB-1100BLE AFib .

Ένδειξη % IHB/AFib από την A&D
Η ένδειξη % IHB/AFib ορίζει τη συχνότητα εμφάνισης της ένδειξης ακανόνιστου ρυθμού παλμών IHB/AFib.
Η ικανότητα μέτρησης του πιεσομέτρου A&D σε συνθήκες ακανόνιστου ρυθμού παλμών, μπορεί να ανιχνεύσει εκτός από φυσικές κινήσεις του σώματος και τους ακανόνιστους αρτηριακούς παλμούς.
Αν η συχνότητα εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού παλμών % IHB/AFib είναι σε υψηλό επίπεδο, σας συμβουλεύουμε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.
Σημείωση: Τα μοντέλα που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι: UA-767S-W AFib & UB-533 AFib.