Υπέρταση και Διαβήτης

Όταν ο διαβητικός είναι και υπερτασικός
Ο σακχαρώδης διαβήτης (ή απλά διαβήτης) και η υπέρταση είναι δύο από τις πιο συχνές παθήσεις στο δυτικό κόσμο.

Είναι γνωστό ότι η συχνότητα της υπέρτασης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 (αγωγή με χάπια ή δίαιτα), είναι περίπου διπλάσια απ' ότι στους μη διαβητικούς(1). Η συχνότητα της υπέρτασης σε ασθενείς με διαβήτη αυξάνει με την ηλικία. Ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση είναι επιρρεπείς να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 (2), Οι ασθενείς με συνύπαρξη υπέρτασης και διαβήτη είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε παθήσεις των στεφανιαίων, εγκεφαλικών και περιφερικών αγγείων, καθώς και σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια και νευροπάθεια.

Επομένως είναι απολύτως απαραίτητο να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια τόσο από τους θεράποντες ιατρούς, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς για την παρακολούθηση και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσων πάσχουν από διαβήτη, με σκοπό την πρόληψη των ιδιάιτερα σοβαρών επιπλοκών που συνοδεύουν τις δύο παθήσεις.


1. Maxwell SRJ, Barnett AH: The management of hypertension in diabetic patient, in Kendall MS, Kaplan NM, Horton RC (ed): Difficult Hypertension, 1st edition. Martin Duintly Ltd, London, 1995, pp 135 - 151.
2. Epstein M, Sowers JR: Diabetes Mellitus and Hypertension. Hypertension 1992 May, 19(5): 403 - 13.